fredag 16. desember 2011

Et inspirerende menneske

Jeg møtte Marit første gang i 2005, da jeg kom som student til prosjektet. Jeg husker at Marit gjorde et enormt inntrykk på meg, med hennes varme og inkluderende vesen. Og jeg ble imponert av det hun hadde skapt i Laos. Jeg har siden den gang hatt et sterkt ønske om å reise tilbake og bidra mer i prosjektet, og plutselig falt flere brikker på plass og nå er jeg her! Historien til Marit og hvordan prosjektet ble til er utrolig inspirerende, og den må deles.

Marit, hennes mann Satad og deres første datter Ingeborg Anna i 2005.

Eventyrlystne Marit utdannet seg innenfor reiseliv etter videregående og jobbet flere år i et reisebyrå. I 1999 reiste Marit og broren hennes Ole Christian på en backpackertur til Asia i 10 måneder. Marit er personlig kristen, og før reisen ba hun Gud om å gi henne en oppgave dersom dette var meningen med livet hennes. Hun bestemte seg for å holde øynene åpne for muligheter, men tenkte ikke bevisst på dette da de var ute og reiste.

Da de kom til Laos, fikk Marit en sterk følelse av at hun var kommet hjem. Hun fikk en ekstra kjærlighet for Savannakhet. Marit og Ole Christian fikk god kontakt med lokalbefolkningen og så etter hvert at fattigdommen var stor og at mange barn gikk uten skolegang. De begynte å snakke om hva de kunne ha gjort for å hjelpe. Ole Christian mente at en langsiktig og bærekraftig hjelp ville være å sørge for at barn fikk ta utdannelse.

Tilbake i Norge, klarte ikke Marit å glemme Laos og de menneskene hun hadde møtt der. Hun snakket med familien sin om tankene hun hadde om å reise tilbake for å gjøre noe for lokalbefolkningen, og de støttet henne fullt ut. Andre rundt henne reagerte med skepsis og mente hun var smågal. Hva skulle hun gjøre der og hvordan skulle hun klare det? Men Marit var bestemt på at hun måtte gi det et forsøk. I dag er hun veldig glad for at hun fulgte hjertet sitt og hoppet i det.

Marit snakker med barna under en pakkeutdeling i 2011.

Marit fikk positiv respons fra venner og familie som ønsket å støtte et hjelpeprosjekt i Laos. I begynnelsen pendlet Marit fra Bangkok i Thailand til Savannakhet i Laos. Flere organisasjoner hun var i kontakt med sa at det ikke var vits i å forsøke å starte noe i Savannakhet, på grunn av vanskelige myndigheter og behov for et enormt budsjett. Men etter hvert fikk Marit kontakt med en finsk hjelpeorganisasjon og sakte men sikkert fikk hun bygget opp et godt forhold til myndighetene gjennom de rette kontaktene. Det krevde også at Marit måtte presisere innholdet i organisasjonen, og Marit bestemte seg for å satse på en langsiktig utdannelse og støtte elevene i prosjektet ut videregående.

I 2001 kunne Marit ha den første skolepakkeutdelinga til 25 barn. Etter dette har veien blitt til mens hun har gått. Alle dører har åpnet seg av seg selv og prosjektet har gått stegene videre. I 2011 støtter prosjektet 511 barn og 26 studenter. Og prosjektet vokser sakte, men sikkert, takket være trofaste givere hjemme i Norge. Vil du bli med? Sjekk ut hjemmesiden http://schoolsupportlaos.com/ !

"Be the change you want to see in the world" - Mahatma Gandhi

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar